HTML

Elek-Gerolzhofen Schüleraustausch

Eleki diákok Gerolzhofenben

Friss topikok

Linkblog

Április 24: Megnéztük a gaibachi kastély-gimnáziumot, majd gokartversenyen vettünk részt (race-t...)

2013.04.24. 20:00 Klemm

A mai napon a gerolzhofeni gimnázium anyaintézményét tekintettük meg, melynek a neve FLSH Gaibach. A rövidítés jelentése Franken-Landschulheim Gaibach. Az iskolát a II. Világháború után hozták létre egy kastélyban, eredetileg olyan gyerekek számára, akiknek a szüleik meghaltak a háborúban. A mai napig bentlakásos intézményként működik.

A Schönborn család tulajdonában levő kastélyt az iskola kollégiumként használja. Ide ötödikestől a 12. osztályosokig a teljes nyolc osztályos gimnázium tanulói járnak. A gerolzhofeni diákok 10. osztályig saját városukban járnak iskolába, majd a két utolsó évet töltik Gaibachban.

Burkhard Tebbe, francia-történelem szakos korábbi gerolzhofeni igazgató mutatta be az iskolát

Az iskolában először a hangulatos barokk kastélyépületet tekintettük meg. Itt találhatók a tanulók kollégiumi szobái, külön fiú és külön lány szárnnyal. Érdekes volt megnézni a berendezéseket, és a rendetlen ágyakat - nem lehet azt mondani, hogy túlságosan szigorú szellem uralkodna, hiszen a fekvőhelyeket és a szobákat a takarítónéniknek kell rendbe tennie, amíg a gyerekek délelőtt órán vannak.

Egy Magyarországon működő koleszban ilyen nem lehetne, mert az egyetlen takarítónéni nem érne rá ágyat rendezni!

A bútorok jó minőségűek, de nem vadonatújak voltak - a számítógépek a körletekben az iskola tulajdonai, és Apple Macintosh rendszerűek.

A kastélyban zajlott az 1830-as években a bajor alkotmányozás, melynek kapcsán Bajorország királya alkotmányt adott saját népének, és ezáltal az egyébként akkor elmaradottnak számító állam legalábbis politikailag a haladó nemzetek közé került. Ennek a történelmi eseménynek az emlékét őrzi a díszes alkotmányozási terem, amit az iskola ünnepi alkalmakkor vagy érettségi vizsgák esetén használ. Szép intarziás kőasztala különlegességnek számít.

A Schönborn-család intarziás márványasztala az alkotmányozási teremben. Minden létező márványfajta megtalálható benne.

Az alkotmányozásra emlékeztet a kastélyparkban levő alkotmányozási oszlop (Verfassungssäule) is, ami azonban rossz állapota miatt jelenleg sajnos már nem látogatható.

Megtekintettük a nagyon modern iskolaépületet is, melyben a gimnázium mellett reáliskola is működik. Különlegesnek mondható az ének-zene tanterem, amely gyakorlatilag komplett berendezett hangstúdióként is használható.

Az iskola meglátogatásai után visszatértünk a kastélyba, ahol a menzán finom ebédet ettünk.

Az ebéd után a közeli Volkach városába mentünk, ahol vezetett városnézés keretében nézhettük meg előbb a korábbi vám-, mai városházát, amely előtt csoportképet is készítettünk.

Ezután a szép katolikus templomot kerestük fel, utána pedig a város egykoron legtehetősebb borász-borkereskedőjének házában voltunk, amely manapság rendezvények, borkóstolók helyszíne.

Ezután busszal visszautaztunk Gerolzhofenbe, majd kis szünet után délután háromtól kezdetét vette a gokartozás a helyi gokart-egyesület pályáján.

Mindenki élvezte, és szerencsére nem történtek nagyobb balesetek, egy-két, tapasztalatlanságból adódó kicsúszástól eltekintve. A gokartok elektronikusan korlátozva voltak 50 km/h maximális sebességre, amely éppen elegendő volt az élvezetes autókázáshoz.

Picasa albumok az egyes helyszínekről:

FLSH Gaibach

Volkach

Gokartpálya

Szólj hozzá!

Címkék: 2013 Kirándulás Gerolzhofen Gaibach Gymnasium FLSH Gokart Volkach Städteführung

A bejegyzés trackback címe:

https://geo-tura.blog.hu/api/trackback/id/tr415244747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása